Barn som får spruta.

Det svårt sjuka barnet i fokus under Barnveckan i Örebro

Det svårt sjuka barnet var temat för Barnveckan i Örebro den 1-4 april 2019. Cirka 1 000 barnläkare och barnsjuksköterskor samlades på Conventum för att delta i kongressen som är den största i sitt slag i Sverige.

Barnveckan är en årlig, nationell kongress för alla som jobbar inom barnsjukvård. Barnkliniken på Universitetssjukhuset Örebro, USÖ, är i år värd för kongressen och arrangörer är Svenska barnläkarföreningen och Riksföreningen för Barnsjuksköterskor.

Örebro stod värd för Barnveckan redan 2008 och är nu den första stad dit kongressen återvänder.

- Det är jätteroligt. Det här ger oss möjlighet att visa upp vår verksamhet och att visa upp vår fina stad, säger Andreas Ohlin, barnläkare och verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken på USÖ.

Kongressen innehåller runt 200 programpunkter och ett hundratal föreläsare deltar. Föreläsningarna handlar om bland annat barnfetma, hand- och fotmissbildningar, intensivvård och för tidigt födda barn.

Årets tema Det svårt sjuka barnet

Det svårt sjuka barnet rymmer många tolkningar och ser olika ut inom olika enheter. Det kan handla om barn som svävar mellan liv och död, barn med långvariga kroniska sjukdomar men också barn som har en svår psykosocial situation.

- De svårt sjuka barnen är jätteviktiga patienter för oss. En gemensam nämnare är att det är barn vi brinner för och barn som utgör kärnan i vår verksamhet, säger Andreas Ohlin.

Invigningstalare för Barnveckan var äventyraren Aron Andersson. Han var själv ett svårt sjukt barn som fick cancer under sin uppväxt. Som vuxen har han bland annat bestigit Kebnekaise och åkt skidor till Sydpolen.

I det gedigna vetenskapliga programmet ingick också ett flertal programpunkter med läkare, sjuksköterskor och annan personal från USÖ. Barnläkaren Ola Nilsson pratade om nya behandlingsmetoder som ger hopp för barn med ovanliga diagnoser. Miriam Petterson, barnläkare, tog upp ny vetenskap om smärtlindring för nyfödda och Erik Stenninger berättade om en studie där man under 50 år har följt barn med epilepsi. Caisa Lindström, kurator och Monica Hagvall, barnsjuksköterska pratade om hur det är att vara förälder till ett svårt sjukt barn. Och Jonas Ludvigsson, barnläkare och f d ordförande i barnläkarföreningen, talade om det svårt sjuka barnet.

Du kan se Jonas Ludvigssons föreläsning här (länk till videoklipp)

 


Sidan granskades den 5 april 2019

Innehållsansvarig: Johanna Berglund

Publicerad av Ulrika Friberg